Musikhuset - Musikhuset

BILVERKSTAD OCH MYCKET ANNAT

Byggnaden som idag är Musikhuset i Markaryd byggdes 1951 som bilverkstad och benämns i folkmun oftast som ”Levi Carlssons”.

Levi Carlsson som var finsk-amerikan, flyttade till Markaryd 1923 från Åland och startade bilverkstad på Östergatan i Markaryd innan han 1925 byggde sin första verkstad på Kungsgatan i ”Vilda Västernstil”. Levi Carlsson var en av Sveriges största Fordhandlare och på den tiden kom Forden i lådor för att byggas samman på plats!

1951 blev lokalerna för trånga och otidsenliga och byggnaden där Musikhuset idag finns, byggdes med bensinstation, utställningshall och reparationsverkstad. Sedermera överlämnades rörelsen till sonen Louis Carlsson som drev firman till början av 80-talet.

HUSETS NYA SKEPNAD

Därefter har det varit skiftande verksamheter med bl a Sunnerbo Bygg, Hydraulik-service och Bil & Maskinservice fram till i början av 2000-talet. När Kjell Nilsson började reparera lastbilar och skogsmaskiner rev han ned innertaket i halva huset för att få mer takhöjd, något som långt senare visade sig vara helt avgörande för Musikhusets konsertmöjligheter!

Anders Larsson och Hyngarps Frästeknik köpte fastigheten 2002 men använde lokalen enbart till viss tillverkning och lager fram till 2018.

Entrén till konserthallen från parkeringen på baksidan.

Konserthall med plats för drygt 250 personer.

Framsidan utmed Drottninggatan 54.

Trappan upp till bl.a. Musikskolans lokaler.

MUSIKHUSET TAR FORM 2018

Efter en lång karriär på NIBE fick Benny Torstensson chansen att förverkliga möjligheterna och drömmarna om ett musikhus i Markaryd. Han letade efter en lokal för musikskola och konserter och då passade ”Levi Carlssons” perfekt. Efter en kort, snabb och positiv förhandling med Anders och Emma Larsson sålde de fastigheten 2018.

Ombyggnationen påbörjades direkt med ”The Dream Team” som byggare – det vill säga 3K Bygg, Mjäryds El, Thimsfors VVS, Nila Ventilation, Vidigssons Gräv, Växtia, Klintebergs, EMP och många andra Markarydsföretag där samarbete och smarta lösningar ständigt är i centrum. Carl-Johan Herbertsson på Isrenns arkitektbyrå och samordnaren Stefan Jansson hade också stor del i det framgångsrika bygget.

I maj 2019 stod bygget färdigt och under sommaren kunde kommunens musikskola flytta in i lokalerna och de första konserterna hållas med Louise Hoffsten och Hasse Andersson.