Musikhistoria - Musikhuset

MED PASSION FÖR MUSIKEN

- och en entreprenöriell anda.

Allt började på 60-talet med en akustisk Bjärtongitarr, därefter en halvakustisk Saturn som ganska snart blev en Fender Stratocaster. Ett fantastiskt kul musikliv tog sin början med massor av upplevelser från Bob Stevens, Snaphanes, Visknallarna, Billy Boys och dagens gästspelningar.

2019 blev Benny Torstensson utsedd till Årets kulturpristagare av Markaryds kommun.  

SNAPHANES

- ungdomsbandet (1965-67)

Snaphanes var ungdomsbandet (1965 – 1967) som kallades ”Markaryds Beatles” av Smålänningen. Snacka om överdrift eftersom repertoaren bestod av dansmusik, swing och pop. Det närmaste Beatles var nog att Krister Nilsson hade ”lite långt hår”. Första spelningen var 1965 i Folkskolans gymnastiksal vid klassfest för årskurs 5 och gaget var 35 kr! De vanligaste spelningarna var på bingo i Bjärnum, Emmaljunga, Knäred och andra stora metropoler! En stor konkurrent om publiken var Dackes, det andra Markarydsbandet.

Medlemmar fr v: Lars Johnsson (orgel), Benny T (sång, sologitarr), Roland Johansson (bas), Owe Svensson (trummor) och Krister Nilsson (sång, kompgitarr).

Medlemmar under Bennys tid 1968 – 71, bilden tagen i Vinslöv
fr v: Rolf Hjalmarsson (bas, trum
pet), Benny T (kompgitarr, sång), Thorsten Nilsson (keyboard och kapellmästare), Ingvar Wessman (trumpet), Lennart Sjunnesson (trummor) och Eddie Bergholtz (sång, sologitarr). Efter Benny kom Janne Lindén på gitarr.

BOB STEVENS

- nyårsafton 1968

Gissa om hjärtat slog ett extra slag när kapellmästaren Thorsten Nilsson ringde nyårsafton 1968 och frågade om Benny ville spela med Bob Stevens på kvällen i Smedstorp. Gitarristen Eddie Bergholtz hade skadat fingret. Den kvällen glömmer han aldrig. Att få spela med sina favoriter på ett fullsatt dansställe och samtidigt på den lilla sidoscenen gjorde ett nytt band, Lasse Stefanz, sin första spelning!

Bob Stevens som fanns mellan 1957 – 81 var ett av Sveriges populäraste dansband med spelningar fyra kvällar/veckan året om. Orkestern spelade in 7 singelskivor och 2 LP-skivor.

VISKNALLARNA

- miljonpublik i TV i Nygammalt

Visknallarna från Markaryd uppträdde mellan 1972 – 84 på de flesta bygdegårdar, Folkets Hus, sommarfester, trivselkvällar etc i södra Sverige med sin blandning av glada visor, folkmusik och evergreens. Visknallarna gav ut tre LP-skivor som spelades flitigt i radio, där även bandet medverkade i många program. Låten ”Knallarnas Gånglåt” var Svensktoppsaktuell 1979 då även Knallarna var med i Nygammalt som var det största nöjesprogrammet i TV på den tiden med miljontals tittare. Mest kända melodier var ”Klas o Mas” och ”I Honolulu”.

Medlemmar: Bertil Sandström, Kent Melin och Benny Torstensson var med hela tiden medan Roland Johansson, Steve Nilsson och Sven Torstensson var basister vid olika tidpunkter.

Billy Boys i Markaryds Hembygdspark med Thorleif Thorstensson. Fr v Steve Nilsson, Lasse på Backen, Carl Jonson och Benny T.

BILLY BOYS

- still going strong

1992 var det dags för Billy Boys premiärspelning och bandet spelar ännu då och då på kalas, firmafester, jubileum etc. Den originellaste och kanske roligaste var den årliga Vilda Västern-festen i Hinneryd!

Billy Boys har även fått förmånen att kompa många artister; Hasse Kvinnaböske, Östen Warnebring, Thorleif, Towa Carson, ”Burken”, Kikki Danielsson, Tina Leijonborg och Charlie Norman för att nämna några. Alla lika professionella, trevliga och ödmjuka.

Flottans-kavaljerer-600x700

GÄSTSPELNINGAR

- Kavaljerer och Elvis

En rolig upplevelse var att kring 2010 få spela med Halmstadskillarna i Flottans Kavaljerer som var härliga entusiaster. De hade till och med vibrafon i kompet.

Kavaljererna ledde till ett samarbete med ”Elvis 4-ever” som är duktiga på Elvismusik. Med dem och den återupplivade orkestern Martinos från Laholm har det sedan 2015 blivit många underbara och fullsatta konserter där jag fått förmånen att spela Spotnicks- och Shadowslåtar.

Elvis-600x600

CD - SKIVAN WHAMMY BAR

2009 spelades soloskivan ”Whammy Bar” in och har bl a spelats några gånger i det populära ”Melodikrysset” i radion.

CD - SKIVAN BENNY T & CO

Nyligen samlade Benny några av sina musikvänner och spelade in en ny skiva med mottot ”Vi gillar när det svänger”.

LYSSNA ONLINE

Vill du provlyssna på SPOTIFY klicka här eller beställer du CD-skivan direkt via mail torstensson.benny@gmail.com